RSS

Turkkiruhtinas osa 2

26 Maa

Pentu tulee opettaa käsittelyyn ja turkinhoitoon pienestä asti. Vaikka varsinaista hoidettavaa ei vielä olisikaan, pääasia on harjoitella paikalla olemista alustalla tai pöydällä, sekä suorittaa toimenpiteet säännöllisesti. Kuten jo aiemmin korostin, säännöllisyys on monessa asiassa kaiken A ja O. Hyödyllistä on myös opettaa pentu olemaan kyljelleen pöydällä. Muista leikata kynsiä säännöllisesti, harjata turkkia (vaikka sitä ei vielä olisikaan) ja myös pestä pentua.

Ehdoton periaate turkille on aina puhtaus. Jos karvapeite on likainen ja kuiva, se katkeaa helpommin, kuin puhdas ja terve. Turkkia tulee pestä säännöllisesti, mutta ehdottomasti oikein. Karvan rakennetta pesuissa ei saa vaurioittaa ja tulisi valita sellaisia tuotteita, jotka eivät kuluta turhaan karvaa. Erityisesti liian voimakkaalla shampoolla peseminen tuhoaa karvaa ja mikäli pesun jälkeen karva nitisee, on karvan rakenne vaurioitunut. Puhtaan turkin käsittely estää turkin turhaa katkeamista. Turkinhoito koostuu monista pienistä asioista. Sääolosuhteet, takut, uros koiran vatsanalus karvat yms.

Oikeanlaista ravintoa ei tule unohtaa, sekä riittävä rasvan saanti, omega-3, öljylisät, lisäravinteet yms. Onnistuneen turkinhoidon edellytys on säännöllisyys ja oikeat tekniikat. Sekä pesun jälkeen oikein tapahtunut turkin kuivaus.

Miksi kannattaa pestä?

Pääsääntöisesti oletetaan, että puhdas turkki kasvaa paremmin. Turkkia yksinkertaisesti saadaan enemmän, kun se pestään säännöllisesti ja usein. Puhdas turkki kasvaa siksi paremmin, koska se ei yhtä helposti takkuunnu ja katkea. Oikein hoidettu pesu edistää turkin ja ihon hyvinvointia. Turkki pestään viimeistään silloin kun se on likainen, ei aina välttämättä koko koiraa, riittää myös ku likaiset alueet pestään esim. Vatsanalunen.

Englanninspringerspanielin turkki on onneksi säänkestävä, eikä likaannu kovin helposti. Välillä tuntuu, kuin turkki putsaantuisi itsestään. Ympäristötekijät voivat vaikuttaa asiaan, kuten sepeli, asfaltti, muu mahdollinen lika, joten se tulee huomioida pesun tarpeessa. Helposti likaantuvia osia ovat hapsut, mahanalus, jalat ja korvien koristekarvat. Mikäli halutaan turkki pitää paremmassa kunnossa ja ympäristötekijät vaikuttavat, tulee kiinnittää niiden osien pesuun huomiota. Springerin turkki kuivuu helposti ja melkein itsestään. Oikein kuivaaminen edistää turkin asettumista, viimeistelyä ja turkki on ”irtonaisempi”. Pesun jälkeinen harjaus ja mahdoliset viimeistelysuihkeet estävät mm. Takkujen muodostumisen.

Koiran todella voi pestä väärin, jos pesu tehdään nopeasti, kovakouraisesti ja liian voimakkaita aineita käyttäen. Pesu on kaikille osapuolille miellyttävämpää, kun se tehdään rauhallisesti. Nykyään on olemassa mm. Erilaisia pesualtaita, jotka helpottavat ja nopeuttavat pesutoimenpiteitä.

.

 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : 26/03/2014 Kategoria/t: Ei kategoriaa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: