RSS

Turkkiruhtinas osa 1

26 Maa

Olen ollut jo 15 vuoden ajan äärettömän kiinnostunut trimmauksesta, turkinhoidosta, turkinhoitovälineistä ja aineista. Oma rotuni englanninspringerspanieli on metsästävä lintukoira ja sen turkille on omat vaatimuksensa.

Englanninspringerspanieli ei ole varsinainen turkkirotu, mutta turkin täytyy olla rodunomainen ja säänkestävä (peitinkarva & pohjavilla). Peitinkarva on suora, hieman lainehtiva ja silkkisen tuntuinen. Terveen turkin tunnistaa siitä, kun vie kämmenselän turkille, jolloin se tuntuu hieman viileältä ja sileältä, aivan kuten silkki. Hapsuja on kohtuullisesti, mutta verrattuna aijempien vuosien rodun edustajiin on jo jonkin verran liian runsasturkkisia yksilöitä. Hyväkuntoinen turkki viimeistelee kokonaisuuden.

Englanninspringerspanieli kuuluu trimmattaviin rotuihin ja vaatii jonkin verran säännöllistä turkinhoitoa. Säännöllisyys onkin turkinhoidon tärkein asia ja pyrkimyksenä tulisi olla tasapainoinen ja luonnollinen lopputulos, eikä trimmaus saisi olla missään nimessä voimaperäistä. Huolimatta siitä, että pyritään luonnolliseen lopputulokseen ja säännölliseen hoitoon, tulee huomioida jalostuksen ja ympäristötekijöiden aiheuttamat muutokset. Siksi myös turkinhoidossa joudutaan etsimään uusia vinkkejä ja toimintatapoja hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi.

Jokainen itse määrittelee oman koiransa turkinhoito tarpeet ja tavoitteet. On syytä erottaa näyttelyn kirkkain tähti, metsästyskoira ja se rakas kotikoira, sillä niillä kaikilla on omat yksilölliset tavoitteet turkinhoidossa. Maatapitkin hulmuava runsas turkki voi metsästävälle koiralle olla äärettömän epäkäytännöllinen. Pääpaino on tietenkin sillä, että koira tulee hoidettua. Rodun kasvattajina meidän tulee neuvoa ja etsiä keinoja toteuttaa yksilölliset turkinhoito tarpeet. Se että toinen haluaa puunata turkkia viikottain, ei ole pois siltä, joka haluaa saksia pitkiä hapsuja lyhyemmäksi ja päinvastoin. Turkinhoito voi olla pieniä tehoja päivittäin, eikä suihkaan mitään ruljanssia.

Ei myöskään ole yhtä oikeaa totuutta turkinhoidosta, koirat ovat yksilöitä ja koiran hyvinvointi on monen tekijän summa. On kuitenkin aina mielenkiintoista kuulla vinkkejä ja kokemuksia turkkien parissa puurtajilta. Kirjaan tänne blogiini erilaisia ajatuksiani, vinkkejä ja kokemuksiani, ne eivät ole absoluuttisia totuuksia (ja niistä saa olla erimieltä) ;).

 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : 26/03/2014 Kategoria/t: Ei kategoriaa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: