RSS

Turkkiruhtinas osa 4

28 Maa

Välineet, vähintäänkin samanlainen viidakko kuin turkinhoitotuotteet. Mutta välineillä on todellakin väliä ja eroja, hyvillä välineillä on ilo työskennellä ja lopputuloksen huomaa. Välineissä ei päde määrä, vaan laatu. Riippuen tarpeesta, joskus joutuu kokeilemaan erillaisia välineitä, ennen kuin sopivat löytyy. Parhaita ovat jo ne löydetyt ja ”koulutetut” välineet. 😉

HARJAT, KARSTAT JA KAMMAT

Harjatessa tulee muistaa erityisesti helläkätisyys ja käden herkkyys. Turkkia ei saa repiä, eikä kiskoa tai se katkeilee turhaan. Kuivauksessa jouhiharja on suositeltava tai metallipiikkisessä harjassa pehmeä tyynyosa.

Kampa on ehdoton ja sillä saadaan selvitettyä mahdolliset takut. Riippuen turkin paksuudesta, on hyvä olla tiheämpi ja harvempi kampa. Tukeva kahva auttaa kampaamista.

Säännöllisellä turkinhoidolla ei pitäisi muodostua suurempia takkuja ja päivittäin on hyvä käydä käsin läpi turkkia, jolloin huomaa heti, jos johonkin paikkaan alkaa takkuja muodostua.

* Doggy Man karsta – sininen pehmeä, joustava-pohjainen karsta (Peten Koiratarvike & Findogs).

* Madan metallikampa & harja

* Sekoite- ja luonnonharjas harjat

* Spratt-antistaattinen kampa (Findogs).

SAKSET

Perus trimmauksen pystyy hyvin tekemään muutamilla saksilla ja niihin kannattaa panostaa. Hyvillä ja terävillä saksilla työskentely on pelkkää iloa. Saksilla työstettäessä ei voi ylikorostaa turkin puhtautta, sillä likainen turkki tylsyttää ja pilaa sakset. Sekä tasalaatuisen saksimisen lopputuloksen edellytys on puhdas ja takuton turkki.

Suorat sakset

Minulla on kahdenlaisia saksia, sellaisia jo vähän vanhempia, joilla voi napsia joskus tassusta karvoja, vaikka turkki olisikin vähän kerennyt likaantua. Sitten on ns. Parempia saksia, joilla leikkaan, vain ja ainoastaan puhdasta turkkia. Nykyään myös ergonomiaa on huomioitu saksien muotoilussa, sekä erilaiset kumiset sormituet. Perussääntö on, että mitä lyhyempi aisa, sen ”käsiystävällisempi” saksi on.

Tassusaksissa suositeltavaa on terävä kärki, jolloin on helppo muotoilla tarkasti tassun rajat ja anturat (muista varovaisuus!). Kokeile omaan käteesi minkä pituiset sakset ovat sopivat. On hyvin pieniä saksia ja vähän isompia. Itse suosin keskikokoisia n. 5,5 tuumaisia.

Pidemmät sakset ovat ihanteelliset hapsujen tasoitukseen, koska niissä on enemmän leikkuupinta-alaa ja pidempien pätkien tasoitus helpompaa.

Englanninspringerspanielilla työstetään suorilla saksilla tassut, hapsut, vatsanalus ja häntäkarvojen tasaukset.

* Eicker Solingen

* Phoenix (Findogs)

* RoseLine Silver Touch hyvät edullisemmat perus sakset (Findogs).

Ohennus-sakset

Pääsääntöisesti käytän hyviä ohennus-saksia viimeistelyyn ja ohentamiseen. Yksipuoleisissa ohennus-saksissa alareuna on suora vain yläpuoli hammastettu ja kaksipuolisissa sekä ala, että yläpuoli on hammastettu. Kaksipuoliset leikkaavat ”pehmeämmin” ja leikkuu jälki on helpommin häivytettävissä, jos sitä ei saa näkyä lainkaan. Yksipuoleiset ohentavat reilummin ja niillä on helppo tasoittaa ja häivyttää mm. Rajoja tai ottaa runsaammin karvaa pois.

Englanninspringerspanielilla työstetään pääsääntöisesti yksipuolisilla ohennus-saksilla. Niitä tarvitaan koneen rajojen häivyttämiseen kaulalta ja kaulan sivuilta, sekä korvanjuuresta ja hännän alunen. Mikäli karvan kasvu on runsasta, saatetaan ohennussaksilla kevyesti ohentaa paksua karvaa etuosasta tai takaosasta ja tuoda enemmän edukseen runkoa.

* Eicker Solingen

* Phoenix (Findogs)

NYPPIMINEN

Nyppiminen tarkoittaa sitä, että poistetaan jo kuollut irtonainen tai irtoamaisillaan oleva karva, joko käsin nyppien tai ryövälineitä apuna käyttäen. Kuollutta karvaa ei katkota vaan sen tulisi lähteä kokonaan irti.

Oikeanlainen karva on helppo nyppiä, kun se on ”kypsää” eli irtoaa hyvin. Mutta valitettavasti on myös vaikeita turkkeja, joista kuollut karva ei tahdo irrota millään. Onneksi on olemassa erilaisia apuvälineitä ja äärimmäisessä tapauksessa täytyy miettiä muita vaihtoehtoja.

Englanninspringerspanieli kuuluu nypittäviin rotuihin, siltä nypitään päälaki, selkä ja kyljet, sekä mahdolliset ylimääräiset hötöt reisistä ja jalkoista.

Raspit

Itse olen vasta lähiaikoina tutustunut nyppimisraspeihin ja mielestäni ne ovat spanielin turkkiin erittäin sopivia. Oikealla taktiikalla kuollut karva irtoaa helposti ja nopeasti, eikä katko. Jopa vaikeista paikoista nyppiminen on onnistunut raspin avulla hyvin. Raspi on kädelle ergonomisempi, koska ei tarvita pinsettiotetta.

* Reyhound england transition trimmausraspi (Findogs)

* Trimmausraspi

Sormikumit

Ennen vanhaan kun apuvälineitä ei ollut, leikattiin kumisista siivoushankoista sormet päät ja pujotettiin omaan sormeen. Toimii muuten edelleen! Nykyisin on myytävänä erityisiä tähän tarkoitettuja sormikumeja.

Trimmausveitset

Niitä löytyy loputon määrä erilaisia ja vain kokeilemalla löytyy itselle sopiva. Hyvällä trimmausveitsellä on ilo nyppiä, mutta väärin käytettynä saa karvan katkottua herkästi. Nykyisin suosin enemmän raspia.

Jatkuu… Kesken… Jatkuu…

 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : 28/03/2014 Kategoria/t: Ei kategoriaa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: